Een reclamebord, een stelling, een ongelukkig geparkeerde auto… We slaan er niet meteen acht op maar dergelijke zaken vormen voor andersvaliden pas een “echte” handicap in het straatbeeld. N-VA Turnhout trok met een delegatie afgelopen weekend door de straten van Turnhout en ondervond aan den lijve hoe moeilijk het is om met een rolstoel of met stok en blindgeleidehond geld af te halen of eenvoudigweg winkels binnen te rijden of stappen. De verplaatsing met buggy brengt ook de nodige moeilijkheden mee.

Onder leiding van Gonda Claessen, OCMW-raadslid N-VA Turnhout, werden de hindernissen onderweg geïnventariseerd. “Al na de eerste honderd meter stappen dikte de lijst flink aan”, zegt Claessen. “Er is nog veel ruimte voor verbetering”, zucht ze. Paul Verswyvel, gemeenteraadslid N-VA Lille, demonstreerde hoe moeilijk het is om vanuit de rolstoel geld af te halen. Hij voegt eraan toe: “Dezelfde problemen ondervind ik bij een tankbeurt, waarbij de betaaltermials te hoog zijn geplaatst en bij afwezigheid van bediening dus niet toegankelijk zijn voor mensen die zich met de rolstoel verplaatsen.” Mevrouw Daniella  botste – letterlijk en figuurlijk – op de ene hindernis na de andere, terwijl ze zich met blindgeleidehond Jackpot een weg naar de winkel probeerde banen. Voor de 18-jarige blinde Lieze is het simpelweg onmogelijk om zonder begeleiding in Turnhout te winkelen.

Yoleen Van Camp, Kamerlid en gemeenteraadslid in Kasterlee voor de N-VA stapte ook mee. “Je staat er niet bij stil hoe hinderlijk kleine zaken kunnen zijn voor andersvaliden, zoals een “simpel” trapje aan de inkom. Op die manier creëren we als maatschappij een handicap. Bij de herinrichting van onze grote markt in Kasterlee zullen we nog eens goed herevalueren of er voldoende aandacht is geschonken aan de toegankelijkheid. Dergelijke acties, om het bewustzijn te vergroten, kunnen we ook in onze gemeente op touw zetten.”

“Sommige winkeliers zijn uitstekend voorzien en hebben een hellingsbaan aan de inkom en deuren die automatisch openen. Die winkels gaven we een pluim voor hun inspanningen”, aldus Gonda Claessen. Zaken die minder voorzien waren op andersvaliden ontvingen tips om de toegankelijkheid te verbeteren, die ook via www.toegankelijkheidsbureau.be te raadplegen zijn. Ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door er bij het parkeren rekening mee te houden dat er voldoende afstand wordt gehouden van stellingen zodat rolstoel en blindgeleidehond vlotjes kunnen passeren. Uitbaters kunnen hun reclameborden aan de kant plaatsen om de doorgang te vrijwaren. Na de actie werd er verzameld bij Antonius café. De koffie en versnapering smaakten er heerlijk maar de helling aan de inkom mag toch wel wat minder avontuurlijk ingericht worden…

Foto: Paul probeert met aanmoediging van Guy Heyns en Gonda Claessen de helling aan Antonius op te rijden. Foto Dominique Boone /Nnieuws